BİZ KİMİZ?
Bizler; Anadolu gibi zor ve çetin bir toprağı yurt edinmiş 80 milyonluk Türk ulusunun çocukları olarak, bu topraklarda başı dik, bağımsız, güçlü, zengin, kimseye el açmadan ve kendi ayakları üzerinde durmanın ötesine geçmiş bir ülke özlemiyle, yurdun yerüstü ve yeraltı tüm kaynaklarını, yelini, güneşini, keçisini, kartalını koşulsuz olarak ve öncelikle üzerinde yaşayan Türk ulusunun çıkarına ve iyiliğine değerlendirebilmek, tıpkı Almanya ve Japonya gibi ÜRETİM TOPLUMU olmak ve geçmek için, en son üretimi 1980 lerde biten son kuşak Teknik Öğretmenlerdeki üretim bilgi birikimini, genç kuşaklara aktarmak üzere bir araya gelmiş Teknik Öğretmenleriz.
Aramıza katılacak her meslekten uzmanlıklarla birlikte Türk ulusunun ÜRETİM TOPLUMU olmasına katkı vermenin yüksek onurunu birlikte duyacağız ve bunu paylaşacağız.
Bu yüksek ülkü için aramızda hiç bir ayrım gözetmeden ve hiçbir ayrılığa izin vermeden omuz omuza yürüyeceğiz.
Bu yurdun çocukları artık, dışarıdan PATENT / LİSANS / NOW HOW / TANK / TOP / MOTOR / ARABA satın almadan tasarım ve üretim yapabilmeli, kısa bir süre sonra da bu belgeli bilgileri dışarıya satar bir düzeye ulaşmalı düşüncesiyle bu bilgilerin bu gün hala yurdumuzda var olduğuna inanıyoruz. Derlenirsek tüm bunları yaparız ve başarırız. saygılarımla, Ferit Baltacı
TÜRKİYE NİN ÜRETİM TOPLUMU OLMASI İÇİN
TEKNİK ÖĞRETMENLERDEN OLUŞAN TEKNİK EĞİTİM ATILIMI
1. Eğitmen – Danışman üzerinden kısa süreli eğitimler vermek
2. Duvar eğitim panoları afişleri tasarlayıp çoğaltmak
3. Ders araçları tasarlayıp çoğaltmak
4. Ortak uğraş işlikleri üzerinden her yaşa kısa eğitim ile projesine destek
5. YTÖO niteliklte uygulamalı eğitim yöntemini genel eğitimin temel ilkesi yapılması için çaba göstermek
6. YTÖO yeniden açılmasını sağlamak
7. YTÖO eğitimi içinden iki ayrı tür eğitilmiş Teknik Öğretmen çıkışını sağlamak
a) Eğitim Teknik Öğretmeni
b) Üretim Teknik Öğretmeni
c) Eğitim dilinin Türkçe olmasını sağlamak
Konu: Yüksek üretim gücüne ulaşan doğu uluslarının, dünya güç dengesini batıdan, doğuya taşırlarken, iki gücün ortasında ki Türkiye ne yapmalı?
Üretimin omurgasını oluşturan en başta emekli Teknik Öğretmenler neler yapabilir?
Değerli Teknik Öğretmenler, Üretim toplumu olmuş ülkelerin özenle ve yılmadan uyguladığı uygulamalı eğitimi, 1980 li yıllara değin ülkemizde başarıyla uygulayan tek kurumun eski adıyla YTÖO (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu) olduğunu yeniden övünçle vurgulamak isterim. Son kertede üzüntümüz ise daha büyük oldu, bu yüksek işlevli okul artık yok. Ancak onun yetiştirdiği bizlerse varız ve buradayız. 3 yıllık Sanat Okulu, 4 yıl Teknik Lise sonrası, 4 yıllık lisans eğitimi alarak, toplam 7-8 yıllık eğitim sonrası, Teknik Öğretmen adıyla / ünvanıyla öncelikle teknik okullara öğretmen olarak ya da Türk sanayisine yüksek üretim bilgisiyle yetkin konumlarda katılıp üretim içinde eğittiğini, üretimin motoru olarak çalıştığını biliyoruz. Teknik Öğretmenler için pek çok ünlü sanayici şu sözü kullanmıştır; “Türk sanayisinin omurgasını Teknik Öğretmenler oluşturur“ Teknik Öğretmen, haftada en az 46 saatlik ve 7 yıllık uygulamalı eğitim ile üretimin istediği niteliği yakalamış, bu alanda da çok yetkin konumlara gelmişken, 1980 sonrası bu yapı büyük yara aldı ve 2015 yılında da okul bu anlamda tümüyle kapatıldı. Oysa, dünyada ve en başta da ülkemiz de üretim bilgisi / üretim öğretmeni / üretim ortamı, her dönemden daha çok aranır bir düzeye geldi.
Bu gün ülkemizde CNC makineler almak, fabrikalar kurmak, Ar-Ge merkezleri açmak hiçte zor değil, zor olan ise bu birimlerin içinde çalışacak yetişmiş insan gücü, işte bu yok. Yok çünkü bu kişileri yetiştiren teknik okul ve teknik eğitim kurumları neredeyse bitirildi ve kapatıldı. Şimdi bu meslek ya da teknik eğitim, Ostim v.b. yerlerde, aralarında çok büyük nitelik ve nicelik farkı bulunan, asıl amacı kazanç olan iş yerlerine bırakıldı. Buralarda örgün eğitim kurumsal yapısını aramak işin doğasına aykırı, çünkü buralar kazanç amaçlı kurulmuş işletmeler. Somut olarak yaşadığımı özetlemek isterim; Tesviye mezunu gence sordum, en iyi bildiğin iş nedir? “Hocam iyi çay yapar, bardak yıkar ve atölye süpürürüm" Onbinlerce gence meslek bilgisi veremesek te, diploma verdik. Sonuçta bu gençler üretim kurumlarına girip çalışamadılar, pek çoğu ya polis, ya da uzman çavuş olarak yaşamını sürdürüyor. Sanayi bölgeleri ise sürekli olarak yetişmiş meslek adamı arıyor, hatta iyi olanlarını komşu işletme ayartıyor. Türkiye bugün ağır biçimde teknik ve üretim bilgili insan açığı ile yüz yüzedir. Ülkemizin bu koşullarda ÜRETİM TOPLUMU olmasını bırakalım, üretim gücümüzün sürekli düşmesiyle varacağımız yer ise belli, yurdumuzu bile yarın çok zor savunur bir yere gelebiliriz. Bu sorunu bir ölçüde tersine çevirme, çözüm bulma görevi öncelikle büyük güç Teknik Öğretmenlere düşüyor. Bir adım öne çıkarak söz sahibi olacağız ve bu olumsuz gidişi tersine çevireceğiz inancımız budur. Bunu bugün biz yapmazsak başka kim yapacak? Türk ulusunun üretim birimleri iş bilen adam arıyor, onu yetiştirecek Teknik Öğretmenler ise birbirinden kopuk olarak emeklilik yaşıyor!!! Bizim bu birliktelikte tek kaygımız yurt, ulus, bağımsızlık ve zengin bir üretim toplumu olma isteği, Türk ulusu başı dik ve kendine yeter yaşasın, hiçbir gerekçe ile bölünmeye, parçalanmaya yer yok. Akılcı bakış açısıyla, yurdumuza, yarınlarımıza omuz vereceğiz. Türkiye' nin her ilinde bulunan Teknik öğretmenlere çağrımız şudur, EĞİTİM / ÜRETİM algısıyla kişiye ve ülkeye vereceği yararla toplanmak
Bununla;
a) Ek gelir sağlayabilecekleri
b) Yararlı olmanın getirdiği mutluluğu yaşayabilecekleri
c) Daha sağlıklı ve daha canlı bir yaşamı sürdürebilecekleri
d) Meslek konularında kendilerini yenileyebilecekleri
e) Ev ortamında eğitim araçları ilk örneği geliştirebilecekleri
f) Ev ortamında duvar eğitim çizimleri ilk örneği yapabilecekleri İşbirliği ortamına katılmalarını diliyoruz, bekliyoruz.
YAPILACAK İŞLER
1- TEKNİK ÖĞRETMENLERDEN DANIŞMAN / EĞİTMEN HAVUZU OLUŞTURMAK
2- www.tube-ytoo.com adlı BİR İNTERNET SİTESİ KURMAK
3- TÜRKÇE TEKNİK EĞİTİM DUVAR AFİŞLERİ PROTOTİPİ YAPIP ÇOĞALTMAK
4- EĞİTİM VİDEOLARI YAPMAK
5- EĞİTİM ARAÇLARI İLK ÖRNEĞİ YAPMAK SONRA BUNLARI ÇOĞALTMAK
Amaçlarımızı dört adımda gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.
1- İlk aşamada kendi konusunu seven ve konusunda yararlı olacağına inanan Teknik Öğretmenler den eğitmen / danışman havuzu kurmak . Bu güç ile,
a) Organize sanayi bölgeleri yönetimi ile işbirliği yapmak
b) Özel okullara , özel işletmelere ulaşmak
c) Üretim tesisleri ve sanayi odalarına iletişim kurmak. Bu kurumlara kısa süreli kurslar ve seminerler adı altında bir para karşılığı eğitim vermek
2- Süreç içinde hazırlayacağımız tüm yeteneklerimizin en azından ana başlıkları bu site içinde sergilemek, tanıtmak, duyurmak. Okul sanayi işbirliğini somutlaştıracak adımların atılmasına yardımcı olmak, Sanayicilerin sorunlarına çözüm üretebilmek.
3- Ülkemizde gittikçe bulunmayan teknik konu içerikli eğitim duvar afişleri tasarımı sonrası bunların çoğaltılarak ilgili yerlere duyurmak , satışını sağlamak. Gelişen bilim ışığında yeni, özellikle az bilinen konularda bilgi afişleri tasarlayıp üretmek sonra basım evi yardımıyla çoğaltmak.
4- Verilecek eğitimler anında çekimi yapılan videolar TEKNİK ÖĞRETMENLER EĞİTİM VİDEOLARI adı altında sanal ortamda tanıtım amaçlı yayınlanacak. Ya da tümünü almak isteyen kurumlar için eğitim videosu adıyla çok uygun bir eder ile satışı sağlanacak.
5- Süreç içerisinde yabancıların “Made in home“ dedikleri ev içi üretim ile yetenekli arkadaşlarımızın tek bir tane bile yaptıkları eğitim araçlarını seri üretime sokarak bu alanda boşluğu kapatmakta hedeflerimiz arasında.
BİLGİ: Teknik öğretmen arkadaşlar, kendi bölümlerine ilişkin konuların dışında uzmanlaştıkları konularda etkinlik göstermelerde beklenir. Bunlar, teknik konular dışında yönetim,işletme, iletişim, bilgisayar, yazılım, pazarlama ya da dar alanda derin uzmanlık gerektiren konularda olabilir.
İlk başvuru sonrası uzmanlık konularını da bildirmelerini isteyeceğiz. SAYGILARIMIZLA